Ayatullah Al-Uzhma Syeikh Mirza Jawad Tabrizi

ayatullah al-Uzhma syeikh mirza jawad tabriziBIOGRAFI
Beliau lahir pada tahun 1926 di kota Tabriz. Setelah menyelesaikan pendidikan dasarnya di kota Tabriz, pada usia 18 tahun di tahun 1944, beliau masuk ke Madrasah Thalibiyah Tabriz. Selama empat tahun beliau menamatkan pelajaran-pelajaran muqadimah dan sebagian pelajaran tingkat menengah (Suthuh). Pada tahun 1948, beliau pergi ke Hauzah Ilmiah Qom untuk menyelesaikan pelajaran tingkat Suthuhnya. Setelah itu, beliau mengikuti kuliah Bahtsul Kharij Ayatullah Hujjat dan Ayatullah Al-Uzhma Burujerdi. Pada saat yang sama, beliau mulai mengajar di tingkat Suthuh.

Untuk melanjutkan studinya, pada tahun 1953 beliau pergi ke Najaf Asyraf dan mengikuti pelajaran yang diberikan oleh Ayatullah Al-Uzhma Sayid Abul Qasim Khu`i r.a. dan Ayatullah Sayid Abdul Hadi Syirazi. Beliau termasuk murid Ayatullah Khu`i r.a. yang menonjol. Setelah 23 tahun aktif di Hauzah Najaf, pada tahun 1976 sekembalinya dari berziarah kepada Imam Husein a.s. di Karbala, beliau ditangkap oleh rezim Irak dan dipulangkan ke Iran.

Setelah sampai di negeri asalnya ini, beliau masuk ke Hauzah Ilmiah Qom dan sampai saat ini aktif memberikan pelajaran Bahtsul Kharij fiqih dan ushul. Pelajaran yang diberikan oleh Ayatullah Al-Uzhma Jawad Tabrizi ini termasuk yang paling diminati di antara pelajaran-pelajaran semisalnya di Hauzah Ilmiah Qom.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s